mandag den 28. januar 2008

Ba Ho – vandfaldet med de tre søer

En vandretur gennem skoven – hele tiden med retning efter lyden af vand. Det sidste stykke er svært – nærmest en klatretur, men så når vi frem til et idyllisk vandfald, hvor sommerfuglene sværmer om os, mens vi smutter i badetøj og hopper i det kolde vand.

Vi besluttede os for, at vi igen ville prøve at komme frem til Ba Ho vandfaldet – en tur som vi måtte opgive et par dage forinden på grund af for meget vand efter de store regnskyl. Jakob talte med en taxa-chauffør vi kørte med om han mente vi kunne komme derud. Han svarede klart ”yes, yes” og en masse andet. Jakob prøvede at spørge om han kunne køre os derud og hvad det skulle koste. Næste svar var også typisk vietnamesisk ”Same, same og en masse nik og smil”. Det var ret tydeligt, at han ikke anede, hvad han svarede på, men han var så snarrådig, at han ringede til en af sine venner, som kunne engelsk.

Jakob lavede i stedet en aftale med ham – han havde en ven med bil og de ville gerne køre os. Så kl. 9.30 var vi på vej til vandfaldet med en stor 4-hjulstrækker med chauffør og hans engelsktalende ven, Tin. Han var rigtig hyggelig, grinede hele tiden, blev hurtig venner med Nikolaj og Jonas og var rigtig god til engelsk. Det var glimrende for det gav mulighed for at høre en masse ting om landet – han var fx meget optaget af en stor skattereform, der diskuteres i øjeblikket og som har til formål at indføre en effektiv indkomstskat til supplement af de nuværende jord-skatter. Han måbede da vi fortalte, at vi betalte ca. halvdelen af vores løn i skat i Danmark. Han mente, at vi måtte tjene helt utrolig meget, når vi havde råd til at betale så meget i skat :-)

Nå, men efter knap en times kørsel, grin og snak nåede vi frem til floden, hvorfra vi skulle vandre op til vandfaldet. Det var nemt at finde vej. Dels blev vi fulgt af en flok kvinder, der gerne ville sælge os drikkevarer undervejs. Dels kunne vi gå efter lyden af det brusende vandfald.

Ba Ho vandfaldet – eller ”de tre søers vandfald” består af tre vandfald tæt på hinanden, hvor der hvert sted er dannet en lille sø nedenfor vandfaldet, som man kan svømme og fiske i. Det er egentlig en af hoved-turistattraktionerne i Nha Trang næst efter bådture ud til øerne. Men vi ankom om formiddagen og det betød, at turisterne fra morgenturene allerede var draget videre og eftermiddagsturene var endnu ikke ankommet. Vi havde derfor skoven og vandfaldet helt for os selv ud over vand-sælgerne, der efterhånden som turen blev mere stejl og glat var en stor hjælp til at give børnene en hånd.

Det var en hyggelig tur gennem skoven – floden der slangede af sted, store og knudrede træer og slyngplanter, gekkoer, fugle og sommerfugle. Det ligner de billeder, der er fra de amerikanske Vietnam-krigsfilm, men stemningen er selvsagt en anden, da det farligste her er faren for at blive bidt af en myg.

Det sidste stykke til det første vandfald var noget stejlt og glat, så flere gange var det mere en klatretur over store klippeblokke end en vandretur. Men anstrengelserne blev rigeligt belønnet, da vi nåede frem til vandfaldet, der brusede ud over klipperne før det faldt 6-7 meter ned i en lille sø. Vi kom hurtigt i badetøjet og hoppede i. Strømmen og larmen helt henne under vandfaldet var voldsom, men Nikolaj og Jonas var med en tur i vandet. Mens de sad og tørrede på en klippe i solen, svømmede Jakob og Mette helt ud under vandfaldet.

Vi sprang de to andre vandfald over – de skulle være vanskeligere at komme til, så det ville nok være lidt vanskeligt for børnene – der var stadig noget vådt og glat efter regnen. I stedet slog vi os ned ved floden og fiskede lidt. Nikolaj fangede fem små fisk og Jakob og Jonas fik også et par stykker.

På vejen hjem kom Jonas på armen af en af de vietnamesiske kvinder, der havde fulgt med os med kolde vand og sodavand hele vejen. Det havde han nu også fortjent efter at have gået selv hele vejen derud. Vi betalte naturligvis ganske godt for drikkevarerne.

Derefter kørte vi til et område lidt længere nord for Nha Trang, hvor der udvindes salt i kæmpe bassiner, hvor havvand fordampes. Det var nu en lidt skuffende oplevelse for alle bassinerne var fyldt med vand efter regnvejrsdagene, så der var ingen steder man kunne se saltet. Men turen dertil var til gengæld flot. Frodige grønne marker med høje ris – det var helt tydeligt, at risen her er længere end i det køligere Nord-Vietnam.

Vi var tilbage i Nha Trang om eftermiddagen og efter at have sagt farvel til vores chauffør og vores ”guide”, smuttede vi en tur i poolen som Jonas nu er blevet helt hjemmevant i. Men det er hver gang Nikolaj, der er den første, der er i vandet – han elsker det og svømmer rigtig godt efterhånden.

Om aftenen spiste vi stor afskedsmiddag for det var vores sidste dag i Nha Trang. Det var en overdådig middag. Nikolaj fik hajfinnesupper, Jakob og Mette delte en stor hummer – og Jonas fik en burger med pommes frites. Hummeren var vi selv ude at se i dens akvarium og den blev flækket og tilberedt på gløder. Det smagte fantastisk.

Hjemme igen var det pakketid for i morgen skal vi med toget til Saigon (Ho Chi Minh City).

Ingen kommentarer: